Újabb sikereket ért el Menyhárt Eszter - 2021.01.04 Kistelekjárás.hu
Újabb sikereket ért ...
Kistelekjárás.hu2021.01.04
Újabb sikereket ért el Menyhárt Eszter - 2021.01.04 Kistelekjárás.huÚjabb sikereket ért el Menyhárt Eszter - 2021.01.04 Kistelekjárás.huÚjabb sikereket ért el Menyhárt Eszter - 2021.01.04 Kistelekjárás.huÚjabb sikereket ért el Menyhárt Eszter - 2021.01.04 Kistelekjárás.hu
Kigyulladt melléképület Csengelén - 2020.12.30 Kistelekjárás.hu
Kigyulladt melléképü...
Kistelekjárás.hu2020.12.30
Kigyulladt melléképület Csengelén - 2020.12.30 Kistelekjárás.huKigyulladt melléképület Csengelén - 2020.12.30 Kistelekjárás.huKigyulladt melléképület Csengelén - 2020.12.30 Kistelekjárás.huKigyulladt melléképület Csengelén - 2020.12.30 Kistelekjárás.hu
KISTELEKI ONLINE PROGRAMNAPTÁR
Még több esemény...

Munkában a kisteleki városrendész
Sándor Attila
2021.01.11.Először kér, segít, tájékoztat, de egy nappal a bejelentést követően már elszállíttatta a lejárt műszaki érvényességű, balesetveszélyes helyen leállított autót

Valóban, tegnap érkezett a bejelentés, miszerint a József Attila utca folytatásában, a földes úton egy kék színű Opelt állítottak le. A bejelentő szerint hetek óta ott van az autó, és régóta akadályozza a forgalmat. Ha valaki itt sötétben közlekedik, még nagyobb gondot jelenthet, de vagyonvédelmi szempontból is problémás a helyzete, korábban ugyanis a gépkocsi nem volt még így összerugdalva az oldalán. Ha továbbra is itt maradna, előbb-utóbb még jobban megrongálnák, talán szét is szednék, ezért próbálunk ilyen szempontból is elébe menni a dolgoknak. Az autót most az önkormányzat által kijelölt tároló helyre fogjuk szállítani – mondta el kérdésünkre Tódor Sándor városrendész, miközben körbefényképezte az elhagyott járművet.

varosrendesz_kistelek_20210111_ck_001

Az új, városrendészi feladatkörről a kisteleki képviselő-testület hozott döntést a közterületek tisztán tartása, biztonsága, a természeti értékek, és az épített környezet fokozottabb védelme érdekében. A döntés célja az volt, hogy a mindennapokban felmerülő valós problémákra hathatós megoldások szülessenek, és munkája által Kistelek városa mindinkább élhető kisvárossá váljon, válhasson. Első lépésként, novembertől a helyi szabályozások, rendeletek összehangolása történt meg, hogy a feladat végrehajtása megkezdődhessen. A tényleges, terepen, a városban végzett munka során a városrendész a fokozatosság elvét követi, először kér, segít, tájékoztat, ellenőriz, felhívja a figyelmet a nem megfelelő magatartásra, állampolgári cselekvésekre és csak ezt követően kerülhet sor a szankcionálásra.

varosrendesz_kistelek_20210111_ck_005

Januártól kiemelten a főútvonalak mentén kihelyezett „eladó” feliratú gépjárműveket, a közterület használati engedély nélküli, reklámfeliratok kihelyezését, a műszaki vizsgával nem rendelkező, vagy roncs gépjárművek közterületen tárolását, a közterület használati engedély nélkül közterületen lévő építőanyag tárolását, az út szélétől 1 méter távolságon belül bármilyen műtárgy (kövek, autógumik, stb.) elhelyezését ellenőrzi.

A közterületen parkoltatott, lejárt forgalmi engedélyű, vagy rendszám nélküli gépjárművek ha közlekedésbiztonsági szempontból problémás helyen vannak, akkor soron kívül el kell távolítani vagy szállíttatni azokat, hogy ne jelentsenek veszélyt a közlekedésre. Ez történt ma is. Ha valaki a háza előtt tárol ilyen gépjárművet, azt el kell onnan szállítsa, vagy be kell tolja az udvarára. A lényeg az, hogy közterületen nem lehet, mert az ilyen járművekre még közterület használati engedélyt sem fog kiadni az önkormányzat. Az úttest szélén elhelyezett tárgyak szintén közlekedésbiztonsági szempontból okozhatnak problémát. Ha azok a tárgyak valamilyen gépjárműben kárt okoznak, ezért bizony az felel, aki azt kihelyezte oda, akinek a háza előtt találhatók – hívta fel a figyelmet Tódor Sándor.

varosrendesz_kistelek_20210111_ck_006

A most kiemelt ellenőrzési szempontok a későbbiekben folyamatosan változhatnak majd, mindig az lesz a kiemelt, ami problémát jelent a lakosság számára. A városrendészhez ezért lehet, és érdemes is észrevételekkel, javaslatokkal fordulni. Ilyen például most a kóbor kutyák bejelentése. Ez nem a városrendész kompetenciája, de mégis segítséget fog nyújtani a megoldásban. A vízelvezető árkok kérdésköre hasonló, ugyanis akkor lehet hatékonyan intézkedni, ha naprakészen tudják, hol vannak a frekventált helyek, hol kell először a problémákat megoldani.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem az emberek megbüntetése, hanem egy adott problémának a megoldása a cél – hangsúlyozta a városrendész. Ez a leghamarabb úgy oldható meg, ha kialakul egy párbeszéd és egy konszenzus. Felhívom az érintett figyelmét a problémára, arra, hogy ezt a helyzetet hogyan kell megoldani. Ha meg tudjuk beszélni, hogy adott határidőn belül ezt megtegye, megoldja, akkor semmi gond nincs. Ha viszont valaki nem hajlandó együttműködni, akkor retorzióra lehet számítani, akár büntetésre is.